sobota, 22 lutego 2014

kurczak z ciecierzycą i papryką

Nareszcie! Po serii kulinarnych porażek (najgorsze wietnamskie klopsiki pod słońcem; gumowate, pączki z jabłkami; śmierdzące pancakes na żytnim zakwasie) w końcu ugotowałam coś bardzo dobrego. Potrawka z piersi kurczaka, z dodatkiem ciecierzycy i papryki w sosie pomidorowym wynagrodziła mi wszystkie kulinarne rozczarowania ostatnich dni. Do tego jest całkiem szybka do zrobienia (nie licząc gotowania ciecierzycy).  I choć jeszcze wstrząsa mną z przerażenia na myśl o klopsikach, czuję się gotowa do dalszych eksperymentów kulinarnych. 


KURCZAK Z CIECIERZYCĄ I PAPRYKĄ 
(na podstawie tego przepisu)


  • 1 pierś z kurczaka (ok 250 - 300 g) w kawałkach na jeden kęs
  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 2 średnie czerwone papryki, pocięte na kwadraty ok 2 cm na 2 cm
  • 2 średnie cebule, pocięte w piórka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 400 ml przecieru pomidorowego 
  • sól do smaku
  • papryczka chilli (ilość zależy od naszej tolerancji ostrości)
Ciecierzycę  namaczamy w zimnej wodzie na noc (ok 10 godzin). Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy świeżą (ok 5 cm nad poziom ciecierzycy) i gotujemy pod przykryciem do miękkości, ok. 2  - 3 godzin. Jeśli woda wyparuje, dolewamy świeżą. Jeśli nie mamy czasu gotować ciecierzycy możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki (1,5 szklanki).
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę i cebulę i smażymy na średnim ogniu. Delikatnie solimy (sprawi to, że warzywa szybciej puszczą sok i zmiękną) i podsmażamy aż papryka i cebula nieco zmiękną, ale się nie zrumienią, ok 5 min. Dorzucamy czosnek i chilli, smażymy 2 min i zwiększamy ogień. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy aż się delikatnie zrumieni. Dolewamy niewielką ilość wody (nie więcej niż 50 ml), przykrywamy garnek pokrywką i dusimy całość aż kurczak będzie ugotowany a warzywa odpowiednio miękkie. Ja lubię warzywa raczej al dente, tak tylko aby nie były surowe, więc ta faza trwała u mnie krótko, ok 5 min. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy kmin, kolendrę, oregano i sól, a na koniec wrzucamy ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min. aż smaki się przegryzą. Posypujemy kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy z ryżem, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Dobrze smakuje też z bagietką, którą można maczać w sosie. Gęstość sosu zależy od gęstości przecieru pomidorowego. Jeśli zależy nam aby sos nie był zbyt rzadki, możemy w osobnym garnku (bez pokrywki) gotować przecier aż część wody odparuje a przecier uzyska odpowiednią gęstość i dopiero wtedy dodać do warzyw i mięsa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...