piątek, 7 lutego 2014

szybki łosoś z zieloną fasolką wg. Jamiego Oliviera


Co by nie powiedzieć o Jamiem Olivierze - że się skomercjalizował, że żadnym wielkim kucharzem nie jest, to w jednym odniósł niepodważalny sukces - jest skarbnicą  pomysłów na szybkie dania, które można przygotować nawet z pomocą  ruchliwej dwulatki, której chęci pomocy znacznie przewyższają umiejętności. Łosoś z dzisiejszego przepisu jest na to najlepszym dowodem  - danie jest szybkie, proste do zrobienia, zdrowe i oczywiście smaczne (choć to ostatnie to kwestia gustu). Proporcje potraktujcie niezbyt poważnie - dajcie więcej oliwek, mniej pomidorków, zrezygnujcie z anchois jeśli nie lubicie - danie to bardzo dobrze znosi różne zmiany. Zdjęcia też robiłam na szybko i też w asyście dwulatki - cóż, tu już nie ma drogi na skróty - jak na razie nie potrafię robić dobrych zdjęć szybko i z moim dzieckiem kręcącym się pod nogami. 


ŁOSOŚ Z ZIELONĄ FASOLKĄ WG. JAMIEGO OLIVIERA
na podstawie przepisu stąd

  • dwa kawałki filetów łososia (ze skórą lub bez) każdy o wadze ok. 200 g
  • 450 g zielonej fasolki (u mnie z mrożonki)
  • pół małego pęczka bazylii
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 170 g oliwek (u mnie mieszane zielone i kalamata)
  • anchois (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • oliwa
Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej fasolkę. Gotujemy ok 10 - 15 minut aż fasolka będzie al dente i odcedzamy. W misce mieszamy pomidorki koktajlowe, bazylię porwaną na kawałki i posiekane oliwki. Dodajemy fasolkę, skrapiamy wszystko oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Dużą blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Na jednym końcu umieszczamy mieszankę warzywną, na drugim filety z łososia, które skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C i pieczemy 10 - 12 minut - trudno podać precyzyjny czas - może się on znacznie wahać w zależności od grubości filetu. 

4 komentarze:

  1. Ależ to pięknie wygląda. Smakuje pewnie nie gorzej ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje naprawdę dobrze, a jeśli weźmiemy pod uwagę fakt jak banalnie prosto robi się to danie, to nic tylko je robić :).

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...