wtorek, 22 kwietnia 2014

ciasto z rabarbarem z mąką gryczaną



Gdy zobaczyłam w sklepie pierwszy w tym roku rabarbar nie mogłam się opanować i musiałam go kupić. Jak co roku...
Przepis na ciasto gryczane długo już czekał na wypróbowanie, dodałam do niego tylko rabarbar dla urozmaicenia smaku.
A wiosna, oprócz tego, że jest zielona, jest też różowa.


CIASTO Z RABARBAREM Z MĄKĄ GRYCZANĄ
przepis na formę do tart o średnicy ok 23 cm
na podstawie tego przepisu

  • 150 g mąki gryczanej (ok. 1 szklanki)
  • 130 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki)
  • 60 g masła,w pokojowej temperaturze
  • 220 g kremowego serka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka L
  • 350 g rabarbaru (waga po odkrojeniu nieprzydatnych części)
Masło ubijamy z serkiem na gładką masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 1 jednym jajku, miksując aż składniki się dokładnie połączą. Dodajemy mleko. Następnie dodajemy mąki: gryczaną, pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sól i skórkę pomarańczową. Na samym końcu dodajemy rabarbar. Przekładamy do okrągłej tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka. 


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...