środa, 9 kwietnia 2014

makaron z pieczonym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi


Kolejny danie Nigela Slatera, które na stałe zagościło w moim repertuarze. Przepis prosty, ale jak zwykle u Nigela, jest to szlachetna prostota, którą można opisać jako less is more, mniej znaczy więcej. Choć oczywiście jest to interpretacja znanego włoskiego sposobu podawania makaronu. Czasem dochodzę do wniosku, że ja i Nigel idealnie się uzupełniamy - on wymyśla przepis, ja się zachwycam. Moja kulinarna bratnia dusza.


MAKARON Z BAKŁAŻANEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

  • 250 g makaronu penne
  • 2 małe bakłażany
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • garść liści bazylii
  • 3 - 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/4 - 1/2 szklanki oliwy
Bakłażany kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Układamy na blaszce do pieczenia w jednej warstwie. Polewamy je oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, posypujemy solą. Na blaszkę wrzucamy pomidorki koktajlowe i wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczmy ok. 30 min aż bakłażany będą miękkie. W tym czasie gotujemy makaron, tak żeby był gotowy, gdy skończymy piec warzywa. Następnie przekładamy bakłażany i pomidorki do miski, a ugotowany makaron przekładamy na blaszkę i obtaczamy w aromatycznej oliwie pozostałej z pieczenia warzyw. U mnie często się zdarza, że bakłażany "wypiją" całą oliwę, wlewam więc nieco oliwy na blaszkę i podgrzewam przez chwilę aż nabierze smaku pieczonych warzyw. Makaron mieszamy z upieczonymi warzywami, dodajemy posiekane liście bazylii i podajemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...