sobota, 26 kwietnia 2014

szpinak z jajkiem

Po gryczanym cieście z rabarbarem, to kolejne danie, które jest rezultatem spontanicznego zakupu w warzywniaku. Po prostu nie mogłam się oprzeć, gdy zobaczyła worek pięknego, młodego szpinaku. który aż prosił się o kupno. Zobaczcie sami!


SZPINAK Z JAJKIEM


  • 1 kg świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę lub rozgniecione
  • 100 ml śmietanki 30% lub mleka, lub mieszanki obu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
Szpinak kroimy w paseczki. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła i partiami wrzucamy do garnka szpinak. Gdy szpinak już zwiędnie i odda większość wody, wylewamy zawartość garnka na durszlak. Można czekać aż woda sama odparuje, ale zajęłoby to sporo czasu, a szpinak bardzo by się rozgotował. Do garnka po szpinaku wlewamy znowu odrobinę oleju, dorzucamy czosnek i smażymy ok 1 min. Przekładamy odsączony szpinak, zalewamy mlekiem lub śmietanką rozmieszaną z mąką pszenną i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy gaz i dodajemy drobno posiekane jajka. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jemy jako lekki posiłek z bagietką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...