czwartek, 17 kwietnia 2014

zupa chrzanowa z jajkiem

W zasadzie jest to wariacja na temat zupy porowo-ziemniaczanej. Wersja wegetariańska albo postna, jak kto woli. Nadaje się nie tylko na okres wielkanocny, ja przyrządzam ją przez całą jesień i zimę. Dzięki ziemniakom zupa ma aksamitną konsystencję, nie trzeba nawet dodawać śmietany. Chrzan może być ze słoiczka lub świeżo starty. 



ZUPA CHRZANOWA Z JAJKIEM


  • 2 średnie ziemniaki (u mnie 320 g), pokrojone w kostkę
  • 1 niewielki por - biała część, pokrojony w plasterki
  • kawałek selera (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 małą  cebula opalona jak do rosołu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki chrzanu (lub do smaku)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól do smaku
  • 1 litr wody
Pora, ziemniaki i ewentualnie seler podsmażamy na maśle (nie rumienimy) przez ok. 5 - 10 min. Następnie warzywa zalewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku i chrzanu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw, ok 15 min. Pod sam koniec gotowania dodajemy czosnek. Usuwamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i miksujemy zupę w blenderze. Zupę przelewamy do garnka i dodajemy chrzan. Podajemy z jajkiem, możemy udekorować rzeżuchą lub szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...