niedziela, 4 maja 2014

ciasto czekoladowo-waniliowe

Ciasto z gatunku tych, które znika w mgnieniu oka, bo ciągle któryś domowników udaje się do kuchni i odkrawa sobie kawałek. Proste w najlepszym znaczeniu tego słowa. Przepis pochodzi książki Czekolada, o której pisałam tutaj  i która ciągle jest dla mnie źródłem kulinarnych przyjemności. Im dłużej ją mam, tym bardziej sobie ją cenię. Polecam zarówno ciasto jak i książkę.



CIASTO CZEKOLADOWO-WANILIOWE
przepis na podstawie książki Czekolada Erica Lanlarda
przepis na keksówkę o wymiarach ok. 25 cm na 8 cm.

  • 125 g masła, stopionego i ostudzonego do temperatury pokojowej
  • 125 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 5 jajek M lub L
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej (u mnie 450)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli umieszczamy miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą tak aby dno miski nie dotykało powierzchni wody). 
Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrem aż nabiorą jasnego koloru. Dodajemy stopione masło, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż nie będzie grudek. Masę dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części dodajemy ekstrakt lub pastę z wanilii i połowę ubitych białek. Do drugiej dodajemy przestudzoną czekoladę i połowę białek. 
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy masę czekoladową, a następnie wlewamy na górę masę waniliową. Widelcem robimy esy-floresy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok 40 minut lub do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...