niedziela, 1 czerwca 2014

drożdżowe bułeczki z truskawkami


Decydując się na drugie dziecko wydawało mi się, że już dużo wiem o dzieciach, nie popełnię tych samych błędów i w ogóle wszystko będzie o wiele łatwiejsze. Ta..., święta naiwności...
Najwyraźniej hurraoptymizm wynikał stąd, że zapomniałam już,  jak było ciężko, co znaczą nieprzespane noce i totalne zatracenie się na rzecz małego człowieczka. Co prawda jest (chyba) łatwiej niż przy pierwszym dziecku - duża w tym zasługa tego, że jestem o wiele lepiej zorganizowana. Na tyle dobrze, że w sobotę rano serwuję domownikom świeżo upieczone drożdżowe bułeczki z truskawkami. Nadzienie truskawkowe przygotowuję w czwartek, bułeczki zagniatam w piątek, gdy dzieci śpią. A w sobotę rano rozgrzewam piekarnik i wsadzam blachę z bułeczkami, które wyrastały przez noc w lodówce. Zajadając kolejną bułeczki myślę sobie, że jestem mistrzem organizacji. A co.



DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI
nadzienie truskawkowe:
  • 800 g truskawek
  • 10 łyżek cukru (lub do smaku)
  • ewentualnie skórka otarta z niewielkiej pomarańczy
Truskawki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy truskawki puszczą sok, zwiększamy gaz i gotujemy aż połowa soku odparuje a dżem stanie się gęsty. Studzimy do temperatury pokojowej. Dżem powinien być na tyle gęsty żeby nie wypływał z bułeczek, jeśli jest zbyt rzadki gotujemy go ponownie aż osiągnie właściwą konsystencję. Nadzienie możemy przechować w lodówce przez 2 dni.



ciasto drożdżowe z maślanką:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 - 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 300 ml maślanki (lub tyle ile zabierze ciasto)
  • 100 masła rozpuszczonego i ostudzonego do pokojowej temperatury
  • 80 g cukru (można dać mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowujemy zaczyn: w mleku o temperaturze pokojowej lub nieco wyższej rozpuszczamy cukier, mąkę i drożdże. Czekamy aż drożdże zwiększą swą objętość trzykrotnie (ok. 15 - 20 min). 
Do mąki dodajemy zaczyn, cukier, sól i maślankę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub maślankę. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 50 stopni C (najpierw nagrzewamy piekarnik a potem wyłączamy gaz). Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie objętość (ok. 30 - 40 min) rozwałkowujemy je w kształt prostokąta. Nakładamy na niego równomiernie nadzienie truskawkowe i zwijamy w roladę. Następnie kroimy roladę w plastry grubości ok 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułeczkami umieszczamy  na noc w lodówce. Rano rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni C i umieszczamy w nim bułeczki na ok 20 min. Następnie wyciągamy bułeczki z piekarnika, rozgrzewamy go do 180 stopni i wstawiamy blachę z bułeczkami. Piecze,my ok. 30 min do zrumienienia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...