środa, 11 czerwca 2014

młoda kapusta z czarną gorczycą i chilli

Mam wrażenie, że ostatnio nic innego nie robię (oczywiście poza zajmowaniem się dziećmi) tylko przygotowuję obiad. Gdy dziewczynki pójdą spać, ja udaję się do kuchni i zaczynam kampanię obiadową na następny dzień. Wiedząc, że w ciągu dnia nie będę miała wiele wolnego, przygotowuję się strategicznie i logistycznie do obiadu niczym Amerykanie do operacji Pustynna Burza. A potem cały dzień w każdej wolnej minucie wykonuję te czynności, na które było za wcześnie wieczorem. Prawie zawsze misja obiad kończy się sukcesem. W tym roku wyjątkowo często na moim stole gości młoda kapusta. Klasycznie - gotowana z masłem i koperkiem albo z czosnkiem i parmezanem, albo w postaci surówki np takiej. Ostatnio znalazłam fajny zbiór przepisów na potrawy z kapusty (nie tylko białej). Oto jedna z nich:



MŁODA KAPUSTA Z CZARNĄ GORCZYCĄ I CHILLI
na podstawie przepisu z tej strony

  • 1 mała główka młodej kapusty, drobno posiekanej
  • 2 średnie marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki czarnej gorczycy
  • 1/2 małej papryczki chilli, pocięta na drobne kawałki
  • sól do smaku (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Nasiona gorczycy umieszczamy w dużym garnku, dodajemy 3 łyżki oleju i podsmażamy na małym ogniu aż gorczyca zacznie podskakiwać. Dodajemy chilli a następnie kapustę i marchewkę, posypujemy solą i cukrem i smażymy, aż kapusta puści sok. Gotujemy kapustę, aż nieco zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupiąca. Można oczywiście ugotować kapustę do pożądanego stopnia miękkości. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków ale efekt smakowity

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapustę można przyrządzać na wiele oryginalnych sposobów, warto eksperymentować, bo zwykła kapusta może pokazać swoje nieznane oblicze :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...