piątek, 4 lipca 2014

migdałowe ciasto z agrestem


Podobno czwartek (środa?) to mały weekend. W wesołym nastroju zajadam więc agreściaka. Jest wybitny.





MIGDAŁOWE CIASTO Z AGRESTEM
przepis na tortownicę o średnicy ok. 22 cm
na podstawie tego przepisu

  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • 3 jajka M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 limonki lub małej cytryny
  • 300 g agrestu (obcinamy końcówki)
posypka:
  • 75 g płatków migdałowych
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • skórka otarta z 1 limonki lub małej cytryny
W misce ucieramy mikserem masło, aż stanie się blade i puszyste. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny lub limonki i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy kolejno po 1 jednym jajku. Gdy masa będzie już dobrze wymieszana, dodajemy mąkę, migdały, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką, Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20 min. 

Gdy ciasto się piecze, rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy cukier, skórkę cytrynową/ z limonki. Dobrze mieszamy i ściągamy z ognia (nie smażymy do zrumieniania migdałów).

Po 20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy na wierzchu agrest, a na agreście rozsypujemy przygotowane wcześniej płatki migdałowe. Pieczemy jeszcze przez ok 25 min lub do suchego patyczka. Gdyby migdały za bardzo się zrumieniły, przykrywamy ciasto folią aluminiową. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...