piątek, 18 lipca 2014

sałatka z grillowanej cukinii

Sałatka powstała przypadkiem - chciałam zjeść coś na szybko i wykorzystać cukinię, która już dłuższy czas leżała w lodówce i należało coś z nią zrobić. Sałatka okazała się na tyle dobra, że robiłam już ją kilka razy. Szybko, sezonowo, zdrowo.



SAŁATKA Z GRILLOWANEJ CUKINII

  • 1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w półksiężyce
  • 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
  • 4 - 5 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki
  • po pół łyżeczki drobno posiekanych świeżych ziół: pietruszki, koperku i mięty
  • sok z cytryny do smaku
  • sól  gruboziarnista
Na mocno rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej olejem podsmażamy cukinię aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski. Patelnię ponownie smarujemy olejem, mocno rozgrzewamy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż lekko zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodajemy plasterki czosnku i smażymy jeszcze chwilę aż czosnek się zrumieni. Cebulę i czosnek przekładamy do miski z cukinią, dodajemy zioła, sok z cytryny i sól i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy na ciepło, od razu po przyrządzeniu, najlepiej z bagietką.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam cukinię, więc zapisuję przepis. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...