środa, 23 lipca 2014

tarta z wiśniami i amaretto

Od kiedy przyszły upały i świat jest wydany na pastwę białych od żaru i oszałamiających dni letnich rzadko włączam piekarnik. Dla tego ciasta zrobiłam wyjątek, bo od dawna miałam ochotę na połączeni wiśni i amaretto. Wiśnie kupiłam w supermarkecie - ich woń bynajmniej nie przekraczała tego, co ziszczało się w smaku, ale efekt i tak był znakomity.




TARTA Z WIŚNIAMI I AMARETTO 
przepis na formę do tart o średnicy 22 cm

ciasto (stąd):
  • 170 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 110 g masła
  • kilka łyżek lodowatej wody

nadzienie:
  • 800 g wiśni
  • 100 ml amaretto
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

kruszonka migdałowo-owsiana:
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 40 g płatków owsianych
  • 50 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła

posypka migdałowa (stąd):

  • 75 g płatków migdałowych
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • skórka otarta z 1 limonki lub małej cytryny

WYKONANIE

ciasto:

Mieszamy mąkę, sól i cukier i dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę. Rozcieramy palcami aż ciasto będzie miało konsystencję grubej kaszy. Przygotowujemy lodowatą wodę i stopniowo do ciasta po jednej łyżce aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty i wstawiamy do lodówki aż stwardnieje, na co najmniej pół godziny. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

nadzienie:

Wiśnie drylujemy, umieszczamy w słoiku, zalewamy amaretto i zakręcamy. Zostawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie odlewamy ok. 3/4 szklanki soku, a wiśnie i resztę soku umieszczamy w garnku. Do garnka dodajemy cukier i zawartość doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego soku dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia mąki. Następnie dodajemy mąkę z sokiem do wrzących wiśni i gotujemy aż masa znowu zacznie wrzeć. Nadzienie studzimy do temperatury pokojowej lub nieco wyższej.

kruszonka migdałowo-owsiana:

W misce mieszamy mielone migdały, płatki owsiane, mąkę i cukier. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy chwilę palcami aż utworzy się kruszonka. 

posypka migdałowa:

Rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy cukier, skórkę cytrynową/ z limonki. Dobrze mieszamy i ściągamy z ognia (nie smażymy do zrumieniania migdałów).



Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na nieupieczony spód wykładamy nadzienie wiśniowe i posypujemy kruszonką. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 50 minut. Po mniej więcej pół godzinie wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy posypką migdałową i pieczemy jeszcze 20 minut. Gdyby migdały zaczęły się zbyt mocno rumienić przykrywamy tartę folią aluminiową. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu - inaczej nadzienie może się wylewać.




3 komentarze:

  1. Czyżbyś wracała do lektur szkolnych:), czy masz taką pamięć do cytatów?
    Tarta wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś pamiętam opis upałów u Schulza bo odbieram je w ten sam sposób (ale musiałam zajrzeć do książki po dokładny cytat:)).

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...