sobota, 9 sierpnia 2014

cukinia z kukurydzą

Kukurydza z cukinią - danie proste do przyrządzenia, szybkie, ale wyjątkowo niefotogeniczne. Dla niezbyt zdolnego fotografa problem nie do przejścia, więc się trochę namęczyłam. Jedno z tych dań, które smakuje lepiej niż wygląda.  poza sezonem możemy użyć mrożonej kukurydzy. Dodajemy ją na patelnię bez rozmrażania.

CUKINIA Z KUKURYDZĄ

  • 2 duże cukinie
  • 3 kolby kukurydzy*
  • 1 cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 15 dag sera np. cheddar startego na tarce o dużych oczkach
  • sól, pieprz do smaku
Cukinię kroimy w małą kostkę, nieco większą niż ziarenka kukurydzy. Z kolb kukurydzy ścinamy nożem ziarna - nie jest to takie trudne jak się wydaje (film instruktażowy tu). Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i smażymy aż cebula nieco zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy czosnek i cukinię, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy kukurydzę, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa na małym ogniu przez ok. 10 minut. W zasadzie nie trzeba podlewać wodą, bo z cukinii wycieknie wystarczająco dużo soku, żeby warzywa się nie przypaliły. Gdy cukinia i kukurydza będą już ugotowane,  dodajemy ser i mieszamy aż się rozpuści. Danie podajemy z ryżem (na lekki obiad) lub z chlebem lub bagietką na kolację.


kukurydza z cukinią



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...