niedziela, 17 sierpnia 2014

deser z mascarpone i orzechów włoskich

Jeden z moich ulubionych deserów - smakuje prawie każdemu, podany w ładnych filiżankach efektownie się prezentuje, do tego jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jedyną jego wadą jest to, że do jego przygotowania trzeba użyć surowych jajek, których wiele osób nie je w obawie przed salmonellą. W takiej sytuacji możemy kupić jajka pasteryzowane (dostępne przez internet), które są całkowicie bezpieczne. W ostateczności zamiast jajek można ubić ok 150 - 200 g śmietany kremówki, choć smak deseru będzie już nieco inny.  Przepis znalazłam w jakimś dodatku do Gazety Wyborczej wiele lat temu. Zmodyfikowałam go jedynie o dodatek esencji waniliowej, która moim zdaniem dość istotnie poprawia smak. Bardzo polecam również ten kakaowy deser z mascarpone.


DESER Z MASCARPONE I ORZECHÓW WŁOSKICH
przepis na dwie porcje lub trzy małe

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka (ewentualnie 150 - 200 g bitej śmietany)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g orzechów włoskich

Orzechy prażymy na suchej patelni na małym lub średnim ogniu, aż lekko się zarumienią. Siekamy na drobne kawałki i odkładamy na bok.
Orzechy można również uprażyć w piekarniku - w tym celu umieszczamy orzechy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 C na ok. 10 - 15 minut.

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie ubijamy żółtka z cukrem i esencją waniliową, a potem dodajemy mascarpone. Do masy żółtkowej z mascarpone dodajemy białka i delikatnie mieszamy, a następnie wsypujemy orzechy włoskie (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji).

Jeśli nie używamy jajek, do mascarpone delikatnie dodajemy bitą śmietanę i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać cukru. Deser przekładamy do filiżanek, posypujemy orzechami. Podajemy schłodzony. 


5 komentarzy:

  1. Wow! Prezentuje się nad wyraz apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten deser smakuje równie apetycznie jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musi smakować cudownie, taki delikatny i puszysty... :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...