sobota, 30 sierpnia 2014

Victoria sponge i opowieść brytyjskiej położnej

Usiadłyśmy przy olbrzymim drewnianym stole. Nalałam nam herbaty a siostra Monica Joan ukroiła dwa kawałki ciasta. (...) Jadła wydając z siebie ekstatyczne pomruki radości. Puściła do mnie oko, gdy przełykała smaczne kęsy. Ciasto było wyśmienite. Zawiązałyśmy spisek, zgadzając się, że możemy pozwolić sobie na kolejny kawałek

Ten smakowity cytat pochodzi z książki Zawołajcie położną, którą ostatnio pochłonęłam równie szybko i zachłannie niczym bohaterki ciasto. Zastanawiałam się, co to było za ciasto. Skoro jesteśmy w Londynie w latach pięćdziesiątych, może to Victoria sponge? Po przepis na ten brytyjski klasyk sięgam do repertuaru domowej bogini i wyciągam dawno nieprzeglądaną  książkę Nigelli Lawson Jak być domową boginią. Ciasto wychodzi rewelacyjne, w stylu comfort food, solidne, poprawiające humor i wręcz wołające o kubek mleka do popicia (herbata też będzie dobra). A na koniec jeszcze jeden cytat z Zawołajcie położną (i jeszcze jeden kawałek ciasta).

Edith miała na sobie brudny szlafrok i znoszone kapcie, a we włosach wałki. Jednocześnie karmiła dziecko i paliła papierosa. Z radia ryczała jakaś muzyka. Edith sprawiała wrażenie absolutnie szczęśliwej.




VICTORIA SPONGE
przepis z How to Be a Domestic Goddess N. Lawson z moimi modyfikacjami
przepis na tortownicę o średnicy 23 cm

  • 225 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka L
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • do przełożenia: ok. 1 1/2 szklanki dżemu truskawkowego lub malinowego 
Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, ekstrakt waniliowy, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej ciasto kroimy na dwie części. Na dolnej rozsmarowujemy dżem i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. 

Nigella zaleca aby na warstwę dżemu położyć jeszcze świeże maliny lub truskawki. Tradycyjnie można podawać to ciasto przełożone bitą śmietaną i owocami (najbardziej popularne to maliny i truskawki, ale można użyć również innych) - dla mnie było to jednak za dużo dobrego na raz.. Istnieje jeszcze wiele innych opcji podania tego ciasta, sama Nigella wymienia kilkanaście rodzajów przełożenia, a w internecie znajdziemy kolejne niezliczone pomysły.




A może to ciasto  to jednak nie Victoria sponge?

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...