środa, 10 września 2014

amo amaretto amarettini



Jesienne crumble z włoskim akcentem. 

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I AMARETTINI

śliwki:

  • 500 g śliwek (nie powinny być ani bardzo twarde, ani bardzo miękkie)
  • 3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g ciastek amaretti/amarettini
  • 100 g masła
  • 2 - 3 łyżki cukru - opcjonalnie
Kruszonka: ciastka amaretti/amarettini przekładamy do mocnej foliowej torebki i rozgniatamy je w dłoniach lub za pomocą wałka do ciasta na okruszki. Ciastka nie muszą być zgniecione bardzo dokładnie - mogą się trafiać nieco grubsze kawałki. Pokruszone ciastka mieszamy ze zmielonymi migdałami i ewentualnie cukrem (ciastka są już same w sobie bardzo słodkie, ja nie dodawałam już cukru) i dodajmy masło. Masło siekamy nożem na drobne kawałki (posypując te kawałki mieszanką mielonych migdałów i ciasteczek) a następnie rozcieramy je dłońmi do uzyskania konsystencji kaszy. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki na ok godzinę lub na 15 minut do zamrażalnika. Jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap schładzania, ale chłodzenie pomaga uzyskać bardziej chrupiącą kruszonkę.

Śliwki: Ze śliwek usuwamy pestki i  kroimy je na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości śliwek). Bezpośrednio przed pieczeniem do śliwek dodajemy amaretto, cukier i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Śliwki dzielimy na trzy porcje, przekładamy je do żaroodpornych misek, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni C. Pieczemy ok 20 min lub do zrumienienia kruszonki. Śliwki powinny puścić w tym czasie sok, który może zacząć nieco podchodzić pod  kruszonkę. Jeśli mamy bardzo  twarde śliwki, mogą  nie zdążyć się one wystarczająco zapiec. W tym wypadku możemy je piec bez kruszonki przez ok 10 -15 min, a następnie posypać je kruszonką i piec do zrumienienia kruszonki. Miseczki z crumble wyciągamy z piekarnika, studzimy przez chwilkę i podajemy z dowolnymi lodami - to mój ulubiony sposób. Można oczywiście zjeść crumble samo lub z dodatkiem sosu waniliowego (custard lub inny podobny).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...