wtorek, 23 września 2014

Chciałam tylko powiedzieć: sernik śliwkowy z miodem

This is Just to Say

I have eaten
the plums

that were in

the icebox 


and which

you were probably
saving
for breakfast 



Forgive me

they were delicious
so sweet
and so cold 
William Carlos Williams




SERNIK ŚLIWKOWY Z MIODEM

śliwki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
masa serowa:
  • 500 g mascarpone
  • 400 g gęstego jogurtu (greckiego)
  • 100 ml śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym jogurtem)
  • 5 łyżek miodu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 30 g żelatyny (ok. 4 i  1/2 łyżki)
spód:
  • 100 g ciasteczek typu digestive biscuits
  • 60 g masła
Spód: Mielimy ciasteczka i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w garnku na małym gazie. Mieszamy zmielone ciasteczka i masło. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy dokładnie ją dociskając. Wstawiamy do lodóki na co najmniej pół godziny aż spód stężeje.

Śliwki: Ze śliwek usuwamy pestki, a owoce kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości. Na dużej patelni umieszczamy śliwki, posypujemy je cukrem i dodajemy wodę różaną. Smażymy na niewielkim gazie aż śliwki zmiękną i puszczą sporo soku. Smażymy do takiej konsystencji jaką chcemy mieć w gotowym serniku - u mnie śliwki były miękkie, ale nie rozgotowane. Przekładamy śliwki na durszlak, pod durszlak podkładamy garnek lub miskę i czekamy ok. pół godziny aż cały sok z nich ścieknie.  Jest to bardzo ważne, bo jeśli nie odsączymy soku dokładnie, wypłynie on potem w serniku i masa serowa nie będzie dostatecznie ścięta. Sok zachowujemy.

Masa serowa. W garnku mieszamy wszystkie składniki oprócz żelatyny. Dopasowujemy słodkość sernika pod swój gust - sprawdzamy czy nie trzeba dodać miodu lub cytryny. Dodajemy śliwki i jeszcze raz próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka. W małym garnuszku rozpuszczamy żelatynę w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Czekamy chwilę aż napęcznieje, a następnie umieszczamy garnek na małym gazie i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Nie zagotowujemy! Żelatynę ściągamy z ognia i dodajemy do niej 3 łyżki masy serowej. Mieszamy dokładnie i przelewamy do pozostałej masy. Masę przelewamy na zastygnięty spód i umieszczamy w lodówce do stężenia na ok. 3 godziny.

Przygotowujemy glazurę: Sok, który pozostał po odcieknięciu śliwek, przelewamy do garnka i umieszczamy na średnim gazie. Podgrzewamy tak długo aż zredukuje się do gęstego syropu (po wystygnięciu  zgęstnieje jeszcze bardziej). Studzimy do temperatury pokojowej i smarujemy wierzch sernika powstałą glazurą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...