wtorek, 30 września 2014

szaszłyki z morelami w niedzielę





Ciepła, wrześniowa niedziela. Przez otwarty balkon wpadają promienie słońca i odgłosy dzieci bawiących się na podwórku. Na stole  biały obrus. Starsza córka je z nami przy stole, młodsza gaworzy na kocyku (sic!). Najpierw rosół - esencjonalny, gorący, posypany zieloną pietruszką z kawałkami marchewki. Szaszłyki udają się nadspodziewanie dobrze. A całość wieńczy Eton mess (wersja z malinami). Potem czarna kawa pita powoli na kanapie. Cudowne, leniwe popołudnie.


SZASZŁYKI  Z MORELAMI
na podstawie  przepisu Marty Gessler

marynata:

  • 180 ml mleczka kokosowego
  • 130 g jogurtu greckiego
  • 130 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 60 ml soku z limonki/cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku, roztarte na gładką pastę
  • 1/4 szkl. posiekanych listków kolendry
  • 2 łyżki posiekanych papryczek chilli lub innych ostrych
  • 1/2 łyżeczki soli
ponadto:
  • ok. 500 g filetu z  piersi z kurczaka pokrojonych na małe kawałki
  • 20 suszonych moreli (w oryginale były to świeże morele, ale ponieważ sezon na morele już dawno za nami, użyłam suszonych)
  • 1 cebula pokrojona na cząstki, które dadzą się nadziać na patyk
  • patyczki do szaszłyków (ok. 30, zależy jak drobno pokroimy kurczaka i ile kawałków umieścimy na jednym patyku)


Suszone morele zalewamy wodą i zostawiamy na ok. godzinę. Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą i zostawiamy na ok. godzinę (wcześniejsze namoczenie patyczków zapobiega przypalaniu się ich podczas grillowania). 
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce lub garnku. Połowę marynaty odlewamy i umieszczamy w lodówce - podamy ją jako sos do szaszłyków. Do pozostałej połowy marynaty dodajemy pokrojone piersi kurczaka i dokładnie je w niej obtaczamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy zamarynowane mięso i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z morelami i kawałkami cebuli. Użycie podwójnych patyczków zapobiega kręceniu się mięsa w czasie grillowania. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szaszłyki aż mięso będzie złotobrązowe. Podajemy z ryżem i pozostałą marynatą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...