czwartek, 9 października 2014

ciasto marchewkowe (z bananami)

Wiem, pewnie zastanawiacie się, po co publikować jeszcze jeden przepis na ciasto marchewkowe. Eee, to  ma w sobie tyle owoców i marchewki, że wierzę iż  może stanowić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie :) .



CIASTO MARCHEWKOWE Z BANANAMI
przepis na tortownicę o średnicy 23 cm
na podstawie tego przepisu

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka S
  • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę (nie musi być dokładnie)
  • 150 g marchewki, startej na tarce o drobnych oczkach
  • 220 g ananasa z puszki, pokrojonych na małe kawałki
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • garść rodzynek
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Dodajemy olej i jajka, mieszamy. Na końcu dodajemy banany, marchew, ananasy, orzechy i rodzynki. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 1 godz - 1 godz 20 min lub do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczęło nadmiernie brązowieć z wierzchu przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.


6 komentarzy:

  1. Mmm, zjadłabym kawałek takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe z bananami :) Było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciast marchewkowych nigdy za wiele ;) To wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...