sobota, 4 października 2014

pikantna sałatka z kiełków

Uwielbiam poranki, gdy budzę się przed dziećmi. Robię sobie kawę, przeglądam zaległe gazety, sprawdzam ulubione blogi kulinarne. Za oknem szaro, w domu cicho i spokojnie (oczywiście jest to cisza przed burzą). Właśnie teraz jest ten moment - dzieci śpią, a ja piszę ten post. Dziś przepis na sałatkę z kiełków.




PIKANTNA SAŁATKA Z KIEŁKÓW
według tego przepisu

  • 450 g kiełków fasoli mung
  • 1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku (w oryginale koreańskiej)
  • 2 gałązki szczypiorku, pokrojonego
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (w oryginale koreańskiego sosu sojowego do zup)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 papryczka chilli, pokrojona w krążki (opcjonalnie)
  • sól
Ziarna sezamu wrzucamy na suchą patelnię i smażymy je przez chwilę aż zrobią się złociste i zaczną wydzielać intensywny aromat. 
Do dużego garnka nalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy. Do garnka wrzucamy kiełki, garnek przykrywamy pokrywką i włączamy duży gaz. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy kiełki przez trzy minuty, po czym zmniejszamy nieco gaz i gotujemy kolejne trzy minuty. Autorka tego przepisu twierdzi, że sześć minut to idealny czas gotowania kiełków, tak aby wyszły chrupiące. Ja jednak gotuję je ok. 3 minut, wydaje mi sie, że sześć minut to jednak trochę za dużo. Podczas gotowania nie podnosimy pokrywki. Po trzech minutach odcedzamy kiełki na durszlaku i dokładnie osączamy z resztek wody.
Kiełki umieszczamy w misce, dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie (najlepiej ręką). Dodajemy soli, jeśli sałatka jest za mało słona. 


2 komentarze:

  1. Ta sałatka to rzeczywiście piękny przykład na to, że zdrowe może być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...