poniedziałek, 13 października 2014

something old, something new (kotlety ziemniaczane)

Stare (dobrze znane) kotlety ziemniaczane w nowym (pakistańskim) wydaniu. Na moim blogu, to trochę odgrzewane kotlety - podobne danie prezentowałam rok temu tutaj.



KOTLETY ZIEMNIACZANE (ALOO TIKI)


  • 850 g ziemniaków
  • 1 mała cebula, starta na tarce o dużych oczkach
  • 0,5 pęczka kolendry, drobno posiekanej
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego, uprażona na suchej patelni
  • 0,5 strąka małej papryki chilli, drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko i bułka tarta do obtoczenia kotletów
Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie, mogą pozostać małe grudki. Ziemniaki można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Do ziemniaków dodajemy cebulę, kolendrę, curry, kmin rzymski, chilli i sól. Mieszamy dokładnie - jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać nieco bułki tartej, tak aby dało się formować kotleciki. Z masy robimy dość cienkie kotlety i smażymy na oleju z dwóch stron aż będą zrumienione.  W Pakistanie takie kotlety często podawane są jako przystawka lub przekąska, ja zazwyczaj jem je na obiad lub kolację. Jako danie główne kotleciki podajemy z chutneyami lub sosami jogurtowymi i surówką. Ostatnio robiłam do nich taki sos:

SOS JOGURTOWY Z KOLENDRĄ

  • 400 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • 0,5 pęczka kolendry, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
Mieszamy wszystkie składniki. Zostawiamy sos w lodówce na ok. pół godziny aby smaki się przegryzły.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...