poniedziałek, 3 listopada 2014

ciasto na maślance (jak sernik)

Ciekawe ciasto do złudzenia przypominające sernik. Robi się je dosyć szybko i równie szybko zjada:). 


CIASTO NA MAŚLANCE (JAK SERNIK)
przepis na blachę o wymiarach ok. 35 cm na 25 cm
przepis pochodzi stąd

  • 1 litr maślanki
  • 150 g cukru
  • 8 jajek
  • 160 g masła, stopionego i ostudzonego do temperatury pokojowej
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i odkładamy do lodówki. W dużej misce ubijamy żółtka z cukrem aż staną się blade i podwoją objętość. Dodajemy masło, a potem mąkę. Następnie wlewamy maślankę i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Ciasto musi być ścięte na brzegach i a gdy potrząśniemy blachą lekko galaretowate po środku. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy na kilka godzin w lodówce. 

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda jak gąbeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, jak gąbeczka. Bardzo smaczna gąbeczka :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...