sobota, 29 listopada 2014

ryż z fasolą

Rice and beans to tradycyjne danie w wielu kuchniach narodowych Ameryki Południowej i nie tylko. Współcześnie naukowcy odkryli, że połączenie ryżu i fasoli stanowi idealną kombinację aminokwasów, które razem dostarczają pełnowartościowego białka i mogą stanowić substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Zastanawiające jest to, skąd prości ludzie, których nie stać było na mięso, z dajmy na to Brazylii, wpadli na pomysł, żeby połączyć te dwa produkty w jedno danie i często je spożywać? W tym momencie przychodzi mi na myśl książka Michaela Pollana W Obronie jedzenia, w której autor dowodził, że najlepsza dieta, to taka, która wywodzi się z jakiejś starej tradycji kulinarnej. Ludzie na przestrzeni pokoleń, metodą prób i błędów dochodzili do takiego sposobu odżywiania, który najlepiej służył ich zdrowiu. O książce pisałam więcej tutaj i bardzo ją polecam wszystkim tym, którzy są zagubieni w gąszczu różnych, często sprzecznych zaleceń dietetyków.

Mój ryż i fasola, to tylko jedna z wielu możliwości przyrządzania tego dania. Czasem przygotowuję osobno fasolę w sosie pomidorowym, którą podaję z ryżem na sypko. W poniższym przepisie jest to danie jednogarnkowe, bo tak jest po prostu najszybciej. Do gotowania ryżu można użyć wody, jednak najlepszy smak, uzyskamy gdy użyjemy bulionu drobiowego (wtedy oczywiście nie jest to danie wegetariańskie).  Do ryżu i fasoli można dodać dwa niewielkie filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni (dodajemy je na samym początku, razem z ryżem i fasolą). Ilość chilli może się wahać w zależności jak pikantne jedzenie lubimy, można je zupełnie pominąć. Do swojej potrawy dodałam cząber, bo to zioło bardzo ładnie łączy się z fasolą, choć nie jest to tradycyjny dodatek.



RYŻ I FASOLA

  • 1, 2 - 1,5 litra bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej - wody)
  • 400 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego (ok. 2 szklanek)
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • ok. 250 g pomidorów świeżych lub w zimie z puszki, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 szklanka mrożonej kukurydzy (opcjonalnie)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 niewielka papryka chilli, drobno pokrojona
  • sól (ok. 2 łyżek lub do smaku, jeśli używamy wody zamiast buliony trzeba zwiększyć ilość soli)
  • 200 - 250 g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
  • kolendra do podania

Do garnka z ciepłym bulionem dodajemy przyprawy: kmin rzymski, oregano, cząber, paprykę, sól i koncentrat pomidorowy. W dużym garnku lub na patelni z pokrywką rozgrzewamy olej i podsmażamy  cebulę, czosnek i chilli przez ok. 5 minut. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy fasolę i pomidory (opcjonalnie kukurydzę), wlewamy bulion z przyprawami (ok 1 litra, resztę będziemy dolewać w zależności od potrzeby). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 - 30 minut aż ryż będzie miękki. W trakcie gotowania kilkakrotnie mieszamy zawartość garnka i w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu. Pod koniec gotowania posypujemy wierzch potrawy serem, garnek przykrywamy pokrywką i odczekujemy ok. 5 minut aż ser się rozpuści. Danie podajemy posypane kolendrą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...