czwartek, 22 stycznia 2015

butter chicken/ kurczak maślany

Jedno z najbardziej znanych indyjskich dań. W związku z tym istnieją różne wersje tej potrawy, nie ma jednego klasycznego przepisu. Oryginalnie danie przygotowywało się raczej z większych kawałków kurczaka (uda, podudzia), obecnie często uzywa się samych filetów z piersi kurczaka. Ja daję sporo masła, ale można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Warto również dodać pastę z orzechów nerkowca, choć nie jest ona obowiązkowa. Jak wiele dań kuchni indyjskiej to również jest pikantne i pełne aromatycznych przypraw, które zdecydowanie dominują nad smakiem kurczaka. Jeśli lubicie tego typu dania, dzisiejszy przepis będzie dla Was idealny.



BUTTER CHICKEN/ KURCZAK MAŚLANY

  • ok. 600 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w kawałaki "na jeden kęs"
marynata:
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sproszkowane chilli do smaku
sos:
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 papryczka chilli (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kozieradki (methi)
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka garam masala
  • mały kawałek laski cynamonu (ok 2 cm)
  • 1 łyżka soli
  • 100 g gęstej śmietany 30% lub 36%
  • 50 g masła
  • 40 g orzechów nerkowca (opcjonalnie)
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy do niej mięso i marynujemy przez 2-3 godziny. Możemy marynować mięso przez całą noc, jeśli jest nam tak wygodnie, ale w moim odczuciu nie ma takiej potrzeby, 2 godziny najzupełniej wystarczą. 

Jeśli chcemy dodać do potrawy pastę z orzechów nerkowca należy zalać orzechy wodą przegotowaną lub mineralną tak aby wystawała ok. 1 cm nad poziom orzechów. Po ok. 30 minutach przekładamy orzechy wraz z wodą do blendera i miksujemy na gładką pastę.

Gdy mięso się już zamarynuje, obcieramy je delikatnie z marynaty i smażymy partiami na oleju. Odkładamy do miski i przygotowujemy sos. 

Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki masła (resztę użyjemy później) i podsmażamy cebulę i czosnek aż staną się szkliste. Dodajemy chilli i pomidory, a następnie wszystkie pozostałe przyprawy. Dusimy do momentu gdy pomidory się rozpadną (ok. 10 - 15 min). Na tym etapie możemy powstały sos zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję (usuwamy wtedy kardamon i cynamon) lub zostawić tak jak jest. Dodajemy podsmażonego kurczak i dusimy ok. 5 minut aż kurczak będzie ugotowany. Jeśli używamy pasty z orzechów nerkowca dodajemy ją teraz. Następnie wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę. Na koniec dodajemy po trochu resztę masła aż sos będzie aksamitny. Nie musmimy użyć całej podanej przez mnie ilości, jeśli zależy nam na mniejszej kaloryczności dania. Kurczka podajmy z ryżem lub chlebkami naan posypanego natką kolendry.

Uwaga: Duża ilość przypraw sprawia, że sos robi się nieco szarobury. Dla lepszego efektu wizulanego możemy dodać 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 




2 komentarze:

  1. Klasyk, który nigdy się nie nudzi - pyszny i aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo że to, było nie było, danie indyjskie, to tak jak twierdzisz, jest to klasyk nawet w Polsce. Kulinarna globalizacja

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...