sobota, 17 stycznia 2015

dip/pasta marchewkowa



Gdy pierwszy raz przygotowywałam pastę marchewkową obawiałam się nieco, że będzie mocno słodka i mdła. Efekt końcowy rozwiał moje obawy - dzięki wyrazistym dodatkom pasta jest niezwykle aromatyczna i złożona w smaku, a marchewkowa słodycz przełamana dodatkiem soku cytrynowego. Jeśli chcemy zagęścić pastę, możemy dodać do niej podprażone i zmielone pestki dyni (ten pomysł podpatrzyłam tutaj). Dzięki temu dodatkowi, pasta jest nie tylko gęstsza, ale jeszcze zdrowsza. Jeśli jeszcze bardziej chcielibyście wzmocnić dyniowy smak, zamiast oliwy możecie dodać olej z pestek dyni (wtedy niestety pasta nabiera brudnego odcienia). Natomiast jeśli chcemy użyć tej pasty jako dipu możemy zmieszać ją z gęstym jogurtem (wtedy słodycz robi się niemal niewyczuwalna). Podane poniżej ilości przyprawy niech będą tylko inspiracją - warto poeksperymentować z ich ilością, można z czegoś zrezygnować lub dodać coś nowego (np. cynamon, kardamon, goździki, zmielone ziele angielskie). W wielu przepisach do pasty marchewkowej dodaje się posiekane czarne lub zielone oliwki.


z dodatkiem mielonych pestek dyni


PASTA MARCHEWKOWA

  • 0,5 kg marchewki, obranej i pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 łyżki oliwy lub oleju (świetnie pasuje tu olej dyniowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • harissa, sambal oelek lub chilli w zależności od zamiłowania do ostrego smaku 
    (u mnie 2 łyżki sambal oelek)
opcjonalnie:
  • 100 g podprażonych i zmielonych pestek z dyni
  • 150 - 200 ml gęstego jogurtu (jeśli chcemy uzyskać dip)
Pokrojoną marchewkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tak by ją zakrywała i gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. Następnie marchew odcedzamy, przekładamy do blendera lub malaksera, dodajemy wszystkie dodatki i ucieramy na gładką masę. Używamy jej jako pasty do pieczywa lub w wersji z jogurtem jako dipu np do warzyw. Świetnie smakuje posypana świeżą kolendrą. 



4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...