środa, 28 stycznia 2015

zapiekanka ziemniaczana z serem

Dawno nic mnie tak nie zachwyciło - zapiekanka ziemniaczna z serem, a w zasadzie coś, co bardzo przypomnina ziemniaki po lyońsku. Marzy mi się tylko, żeby zjeść to danie w jakimś kurorcie narciarskim w przytulnym pensjonacie. Za oknem białe zaspy śniegu, w środku ciepły blask kominka, a przy stole ja czule spoglądająca na ziemniaki...





ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SEREM

  • 0,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę "na jeden kęs"
  • 2 średnie cebule, pokrojone w piórka
  • 2 łyżki drobno posiekanego tymianku
  • 100 g sera Comté (lub innego np. Gruyere, Emmentaler czy nawet Cheddar), startego na tarce o grubych oczkach
  • ok 50 g masła do smażenia
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie do momentu, gdy bedą prawie miękkie. Następnie je odcedzamy. 

W czasie gdy będziemy gotować ziemniaki rozpuszczamy na patelni połowę masła i smażymy cebulę na średnim ogniu aż stanie się szklista. Najlepiej użyć do tego celu patelni, któą można umieścić potem w piekarniku, żeby nie trzeba było przekładać wszystkiego do naczynia żarodopornego. Gdy cebla zacznie się rumienić, zmniejszamy gaz i podsmażamy ją jeszcze ok 0,5 godziny mieszając od czasu do czasu aż stanie sie złotobrązowa. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek. 

Gdy cebula się karmelizuje, na drugiej patelni rozpuszczamy resztę masła i dodajemy do niego ok. 5 łyżek oliwy lub oleju. Wrzucamy ugotowane ziemniaki i smażymy aż będą złotobrązowe (jeśli mamy małą patelnię, smażymy ziemniaki partiami).

Następnie wyjmujemy ziemniaki z patelni odsączając je ewentualnie z nadmiaru tłuszczu i przekładamy na patelnię z cebulą. Dodajemy ser, dobrze mieszamy i umieszczamy patelnię w piekarniku. Jeśli nie mamy odpowiedniej patelni, danie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni C, aż ser zacznie lekko brązowieć (ok 15 min.)
Tak przygotowane ziemniaki możemy podać jako dodatek do mięs,  ja jednak zdecydowanie wolę jeść je jako danie główne z dodatkiem sałaty z winegretem. 

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...