wtorek, 17 marca 2015

ciasto migdałowe bez mąki

Ostatnio nic, tylko zachwycam się połączeniem pomarańczy i miodu. Najcześciej po prostu obieram pomarańczę, filetuję ją (niedbale), łączę jedną łyżkę soku, który zawsze wycieknie podczas tego obierania, z miodem i tą mieszanką polewam cząstki pomarańczy. 
A zeszłą niedzielę umiliłam sobie ciastem migdałowo-pomarańczowym z miodem. Przy okazji szukania przepisu na takie ciasto, odkryłam świetny blog, z którego chcę gotować w najbliższych dniach. Już nie mogę się doczekać zupy kalafiorowej z szafranem i olejem sumakowym, pieczonego falafela albo bakłażanów z granatem. Jeśli będą tak dobre, jak to ciasto, to czeka mnie wizyta w kulinarnym raju. 
Ciasto nie zawiera żadnego dodatkowego tłuszczu oprócz tego zawartego w migdałach, ale mimo to, jest niesamowicie wilgotne.  Wyraźnie czuć w nim miód i pomarańczę. Jest boskie!





CIASTO MIGDAŁOWe BEZ MĄKI
na podstawie tego przepisu
przepis na tortownicę o średnicy ok. 22 cm

  • 200 g mielonych migdałów (u mnie były raczej grubo zmielone)
  • 3 jajka L
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli (można dać 1/2 łyżeczki jeśli lubimy wyraźny słodko-słony kontrast)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 1/4 szklanki pistacji, grubo posiekanych (pominęlam)
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy miód, cukier, ekstrakt waniliowy, sól i skórkę pomarańczową. Ubijamy mikserem ok 3-4 minuty, do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką (ciasto będzie dosyć rzadkie) i przelewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy ok 20 - 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdyby ciasto rumieniło się zbyt mocno w trakcie pieczenia (w końcu w składzie jest miód) przykrywamy je kawałkiem foli aluminiowej i pieczemy dalej do suchego patyczka. Ciasto wychodzi dosyć niskie, forma o średnicy 22 cm jest największą, jakiej możemy użyć. 


7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam migdałowe ciasta, mają niepowtarzalny smak, a dla mnie jako ogromnej fanki orzechów to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem fanką migdałów i orzechów. Lubię je zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie.

      Usuń
  3. takie niepozorne, a skrywa w sobie potęgę smaku! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często właśnie takie niepozorne ciasta smakują najlepiej :)

      Usuń
  4. Ma prześliczny kolor, a zapach musiał zwalać z nóg :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...