czwartek, 12 marca 2015

prosta sałatka z buraków

W ciągu ostatnich paru miesięcy zrobiłam kilka różnych sałatek z buraków. I choć wiele z nich było bardzo dobrych, to żadnej nie robiłam tak często jak tej: z buraków i ogórków kiszonych. Jak to często w kuchni bywa wygrywa prostota i szybkość przyrządzenia. Fakt, że potrzebne składniki można kupić w każdym sklepie, też bardzo ułatwia sprawę. 


SAŁATKA Z BURAKÓW I OGÓRKÓW KISZONYCH
na podstawie książki Odnowa w kuchni Bożeny Żak-Cyran

  • 0,5 kg buraków
  • 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
sos: 
  • 5 łyżek śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki chrzanu (można zamienić na dwa ząbki czosnku roztarte na pastę)
  • sól, pieprz
Buraki dokładnie myjemy i każdego zawijamy w folię aluminiową. Pieczmy je w piekarnkiu nagrzanym do 180 stopni C przez 1 - 2 godz, aż będą miękkie (im większe buraki tym dłużej będą się piekły). Buraki możemy również ugotować, ale te pieczone mają bardziej intensywny smak.
Po ostudzeniu obieramy buraki ze skórki, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe warzywa. 
Łączymy wszystkie składniki sosu, dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę, aż składniki się przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...