sobota, 28 marca 2015

zupa z czerwonej soczewicy z parmezanem

I pomyśleć, że przez tyle lat jadałam zupę z soczewicy bez parmezanu. Aż serce boli, ile straciłam.



ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PARMEZANEM

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g parmezanu lub podobnego sera, drobno startego
  • sok z cytryny i swieżo mielony pieprz - do smaku
do podania:
  • natka pietruszki lub listki tymianku
  • cienkie kawałki parmezanu
  • oliwa do skropienia zupy
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podgrzewamy oliwę lub olej i podsmażamy marchew i cebulę przez około 5 min. Dodajemy czosnek i podsmażamy kolejne 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory, soczewicę, liść laurowy, tymianek i oregano. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy ok. 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy parmezan i mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i pieprz. 
Zupę podajemy skropioną oliwą, posypaną natką lub tymiankiem i strużynami parmezanu. 
Dla mnie ta zupa jest wystarczająco treściwa, ale jak ktoś woli, można podać ją z grzankami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...