czwartek, 30 kwietnia 2015

kiełki na patelnię

Kiełki na patelnię to jedna z moich ulubionych szybkich przekąsek. Wszystkie składniki potrzebne do ich przyrządzenia mam zazwyczaj w domu, do tego robi się je niezwykle szybko. Wbrew pozorom te kiełki są całkiem sycące - nie zaspokoją dużego głodu, ale z takim mniejszym mogą sobie świetnie poradzić. proporcje są mocno "na oko".



KIEŁKI NA PATELNIĘ


  • 1 opakowanie kiełków na patelnię (ok. 150 - 200 g)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w niezbyt cienki plasterki
  • papryka chilli, do smaku
  • sól
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 -3 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: świeża kolendra, grubo pokrojona
Na dużej patelni lub woku mocno rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy chwilę, po czym dodajemy czosnek i chilli. Smażymy ok. 1 minuty i dodajemy kiełki. Smażymy ok. 5 minut. Ja lubie jak się kawałki warzyw lekko poprzypalają, więc smażę na bardzo dużym ogniu. Gdy wszystko będzie już podsmażone, wyłączamy gaz, dodajmey sól, sok z cytryny i olej sezamowy. Dokładnie mieszamy. Posypujemy ewentulanie kolendrą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...