środa, 8 kwietnia 2015

pasta z fasoli (lub jeśli ktoś woli smalec wegański ze skwarkami)

Pomimo, że jestem osobą jadającą smalec i mocno sceptyczną w odniesieniu do jego rzekomych szkodliwych właściwości (jak i równie szkodliwych właściwości innych tłuszczy nasyconych)*, lubię wegetariańskie, a nawet wegańskie pasty do chleba. Ostatnio chętnie przyrządzam pastę fasolową, która często nazywana jest wegetariańskim smalcem. Szczerze mówiąc taka pasta, oprócz wyglądu nie ma wiele wspólnego ze smalcem, ale mogę ja śmiało polecić (choć oczywiście nie jako zamiennik smalcu). 

Jeśli jednak uznamy, że pasta fasolowa przypomina smalec, to musimy dorobić mu jeszcze skwarki (w końcu smalec najlepszy jest ze skwarkami) Ja zrobiłam je ze smażonego selera, który jest głównym składnikiem ostatnio przez mnie prezentowanej posypki selerowej. Do pasty z fasoli możemy dodać też całą posypkę, razem z przyprawami. Wtedy pasta nie będzie już w ogóle przypominała smalcu, ale będzie miała bardzo ciekawy smak.

*Jeśli znacie angielski i macie ochotę przeczytać stosunkowo trudny naukowy tekst, polecam ten artykuł o powiązaniach (a raczej ich braku) między spożyciem tłuszczy nasyconych a chorobami serca.




PASTA FASOLOWA ZE SMAŻONYM SELEREM

pasta fasolowa:

  • ok. 1 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 1/2 jabłka, obranego ze skórki i startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 100 ml oleju rzepakowego (+ odrobina do smażenia)
  • sól do smaku
"skwarki" selerowe:
  • ok. 70 g selera
  • 3 łyżki oliwy bądź oleju
Przygotowujemy "skwarki": Seler kroimy w drobną kostkę (taką mniej więcej odpowiadającą wielkości skwarek). Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, dodajemy seler i smażymy, aż seler będzie złoto brązowy. Odsączamy na papierowym ręczniki i zostawiamy do ostygnięcia.

Cebulę podsmażamy na oleju, aż będzie ciemno brązowa. Pod koniec smażenia przekładamy połowę cebuli do miski, a do pozostałej połowy dodajemy starte jabłko i chwilę smażymy razem. Następnie umieszczamy w malakserze fasolę, cebulę smażoną z jabłkiem, olej, majeranek i sól. Całość miksujemy na gładką pastę. Do zmiksowanej pasty dodajemy pozostała cebulę z miski oraz "skwarki" selerowe. 




2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...