środa, 20 maja 2015

burgery z buraków

Mam wielką słabość do wegatariańskich burgerów - te z mięsa zamawiam tylko od czasu do czasu, w ramach zachcianki. A z wegetariańskich burgerów chyba najbardziej lubię te z serem lub z buraków. A tej zimy odkryłam (dzięki Ottolenghiemu), że zatar świetnie  pasuje do buraków. Nie jest to najbardziej oczywiste połączenie, ale smakuje naprawdę nieźle. Zobaczcie sami.




BURGERY Z BURAKÓW


  • 2 średnie buraki (ok. 400 g)
  • 80 czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
  • 100 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • 3 łyżki zataru
  • 4 łyżki tahini (można zastąpić masłem orzechowym)
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren sezamu (można zastąpić nasionami słonecznika)
  • 1 jajko
  • 1/2 - 1 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: mielona paprykla chilli
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok 1 godzinę. Gdy ostygną, obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Gotujemy soczewicę aż będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać (ok. 10 min).

Gotujemy brązowy ryż.

Starte buraki, soczewicę i ryż miksujemy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masa nie musi być gładka, powinna mieć konsystencję grubej kaszy.

Cebulę podsmażamy na złotobrązowo.

Do zmielonej masy dodajemy cebulę i wszystkie pozostałe składniki. Bułkę tartą dodajemy stopniowo, aż uzyskamy masę zwartą na tyle, aby dało się z niej formować kotleciki.

Z masy formujemy  płaskie burgery i smażymy je na patelni, aż będą mocno zrumienione z wierzchu. 



4 komentarze:

  1. rewelacyjne burgery, a buraczki uwielbiam więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam buraczki w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, może kiedys zrobię :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...