wtorek, 5 maja 2015

ciasto z rabarbarem i ananasem

Pewnie wiecie jak to jest dostać urzędowe pismo zaczynające się od: "Z przykrością informujemy, że...". Teraz już wiem, że nawet jeśli rzecz dotyczy rekrutacji do przedszkola takie zawiadomienie złości i przygnębia.
Po otrzymaniu tego typu informacji człowiek zazwyczaj otwiera piwo, zapala papierosa i głośno klnie na czym świat stoi. Ale jeśli rzecz dotyczy rekrutacji do przedszkola? Co zrobić jeśli mimo wszystko chcemy dawać dobry przykład niedoszłemu przedszkolakowi? Może jakieś słodkie co nieco ukoi nerwy? Może placek z rabarbarem i ananasem?

Ciasto na spodzie zawiera spory dodatek mąki ziemniaczanej. Przy okazji pieczenia mazurków wielkanocnych zaczęłam dodawać do ciasta kruchego lub półkruchego mąkę ziemniaczaną i bardzo polubiłam ten smak. Ciasto jest jakby delikatniejsze, choć niestety staje się bardziej sypkie i kruche. Na talerzyk należy przekładać je dość delikatnie.
Połączenie rabarbaru z ananasem jest bardzo udane, ale w sumie rabarbar bardzo dobrze łączy się z różnymi owocami np.: z truskawkami (np. tu lub tu) albo jabłkami (tu)

A jeśli chcemy dawać naprawdę dobry przykład niedoszłemu przedszkolakowi, to idziemy na spacer, żeby redukować poziom stresu poprze aktywność fizyczną, a nie objadanie się słodyczami :).




CIASTO Z RABARBAREM I ANANASEM
przepis na blachę o wymairach ok. 20 cm na 30 cm

ciasto półkruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
nadzienie rabarbarowo-ananasowe:
  • 0,5 kg rabarbaru pokrojonego w kawałki wielkości ok 1,5 cm na 1,5 cm
  • 0,5 kg świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki wilekości ok. 1,5 cm na 1,5 cm
  • 150 - 200 g cukru (przy 200 g nadzienie jest dosyć słodkie, przy 150 nieco kwaskowe)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Ciasto: Mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy masło i siekamy je nożem na drobne kawałki, a następnie rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka oraz mleko i szybko zaganiatamy ciasto. Ciasto nie będzie zwarte, będzie mieć konsystencję nieco bardziej zwartą od kruszonki. Ciasto wykładamy równą warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki na ok 0,5 h, aż stwardnieje.

Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy masło. Siekamy je na drobne kawałki, a następnie rozcieramy palcami. Kruszonkę wstawiamy do lodówki na ok 0,5 h.

Nadzienie: Nadzienie przygotwujemy bezpośrednieo przed wyłożenim go na spód (czyli po tym jak ciasto stwardnieje w lodówce).
W dużej misce umieszczamy pokrojone owoce, dodajemy cukier, cynamon i mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy na schłodzony spód i posypujemy kruszonką. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok 50 - 60 min. 
Kroimy dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej, inaczej nadzienie będzie wypływać.




2 komentarze:

  1. Połączenie rabarbaru i ananasa wydaje mi się trafiony w 10! Spróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj koniecznie. Możesz użyć innego ciasta kruchego i też będzie rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...