środa, 13 maja 2015

Czego to ludzie nie wymyślą: dip z grillowanego szczypiorku

Czego to ludzie nie wymyślą - moja pierwsza myśl na widok przepisu na dip z grillowanym szczypiorkiem.
Potem co jakiś czas napotykałam na podobne przepisy  i powoli grillowanie szczypiorku stawalo się coraz bardziej normalne. I tak owczym pędem i ja zaczęłam go grillować. 
Efekt jest całkiem dobry, szczypiorek łatwo nabiera dymnego aromatu i nadaje go daniom, do których się go doda. Podczas obróbki cieplnej szczypiorek, tak jak i cebula, czosnek czy por w znacznym stopniu traci swą ostrość. Szybko nauczyłam się, że najlepiej grillować jak najgrubszy szczypiorek, cienki jest nie na moje nerwy.
Dip z grillowanym szczypiorkiem (często dodaję do niego również pieczony czosnek) świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków lub do grillowanych mięs. 




DIP Z GRILLOWANEGO SZCZYPIORKU 

  • 1 pęczek grubego szczypiorku (takiego z cebulkami)
  • 200 ml (niepełna szklanka) gęstego jogurtu (można zastąpić kwaśną śmietaną)
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • odrobina cukru
  • sól
Najpierw pieczemy czosnek: Jeśli mamy akurat włączony piekarnik przy okazji pieczenia czegoś innego, umieszczamy nieobrane ząbki czosnku obok potrawy głównej i pieczemy ok. 20 minut, aż czosnek zrobi się miękki w środku, a po wyciśnięciu otrzymamy papkę.
Jeśli jednak niczego akurat nie pieczemy w piekarniku, najekonmiczniejszym rozwiązaniem będzie upieczenie czosnku na patleni zwykłej lub grillowej. Nieobrane ząbki czosnku umieszczamy na patelni, włączamy średni gaz i pieczemy ok 15 - 20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ząbków), aż czosnek będzie miękki. W przypadku pieczenia na patleni od czasu do czasu przekładamy czosnek na druga stronę. Możemy dodać trochę oleju na patelnię.

Szczypiorek umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy go, aż zwiędnie i pojawią się na nim brązowe plamy. Najlepiej grillować na niewielkim ogniu, bo szczypiorek jest tak cienki, że niezwykle łatwo go przypalić. Cały czas musimy kontrolować patelnię, tu naprawdę liczą się sekundy. Zgrillowany szczypiorek kroimy na niewielkie kawałki.

Następnie umieszczamy szczypiorek i resztę składników w malakserze (czosnek wyciskamy z łupinek) i miksujemy dip, tak aby zachować niewielkie kawałki szczypiorku. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać soli, cukru lub soku cytrynowego. Zostawiamy w lodówce na około 0,5 godziny, żeby składniki się przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...