sobota, 27 czerwca 2015

I'm singing in the rain: zupa z bobu i jogurtu

Kolejne uroki lata: spacer w deszczu, skakanie po kałużach, wymachiwanie różową parasolką i przenoszenie ślimaków  w bezpieczne miejsce. A potem talerz gorącej zupy z bobu i jogurtu.





ZUPA Z BOBU I JOGURTU:
na podstawie przepisu Yotama Otolenghiego (tutaj)

  • 1 litr wywaru  warzywnego
  • 500 g bobu
  • 50 g ryżu długoziarnistego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku, roztarty na pastę
do podania:
  • posiekany koperek
  • posiekany szczypiorek
  • oliwa
Gotujemy bób i obieramy go ze skórek.

Do gorącego wywaru dodajemy ryż, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie bardzo miękki. Dodajemy połowę bobu i miksujemy zupę w blenderze na gładko. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy jogurt, jajko i czosnek. Do masy jogurtowej powoli dodajemy zupę (po jednej chochli) i dokładnie mieszamy. Do jogurtu należy dodać ok. połowę zupy, żeby jogurt z jajkiem nie zwarzył się potem w zupie. 

Następnie zupę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy pozostały bób.

Zupę podajemy skropioną oliwą i posypaną koperkiem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...