środa, 24 czerwca 2015

minimalistycznie: bób, ocet, sól

Jedna z wielu przyjemności lata: miska bobu zjedzona  na słonecznym balkonie. W tym roku cudem udało mi się znaleźć słoneczne pół godziny, kiedy na balkonie zrobiło się wystrczająco ciepło, by coś na nim zjeść. 
Bób z octem i przyprawami to irańskie jedzenie uliczne (więcej tutaj we fragmencie o golparze), popularne w tym kraju. U mnie wersja uproszczona, tylko z solą i octem.


BÓB Z OCTEM I SOLĄ


  • bób
  • ocet z białego wina lub jabłkowy
  • sól, najlepiej gruboziarnista
Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy na durszlaku i polewamy zimną wodą. Następnie obieramy goi ze skórek, polewamy octem i posypujemy solą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...