czwartek, 18 czerwca 2015

naleśniki ze szpinakiem, fetą i pieczarkami

Ostatnio mam jakoś niewielką ochotę na kulinarne eksperymenty. Stąd też dziś chciałam pokazać danie może nieco banalne, ale na pewno bardzo dobre. Bo w końcu w jedzeniu chodzi przede wszystkim o to, żeby smakowało.




NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, FETĄ I PIECZARKAMI
ilość nadzienia  na około 12 naleśników o średnicy 18 cm

ciasto na naleśniki z tego przepisu
  • 600 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku, roztarte z odrobiną soli na pastę
  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 200 g sera typu feta
  • 800 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 150 g sera żółtego np. goudy, cheddara, startego na tarce o grubych oczkach
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami wrzucamy szpinak. Smażymy, aż szpinak zwiędnie i puści dużo soku. Następnie przerzucamy szpinka na durszlak i dokładnie odciskamy nadmiar wody. Szpinak drobno siekamy i dodajemy do niego fetę i czosnek. Dobrze mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba dodać soli i przystępujemy do przygotowania pieczarek.

Cebulę podsmażamy na maśle lub oleju, aż będzie złoto brązowa. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą sok. Smażymy dopóki nie odparuje większość płynu (można również spróbować go odlać). Następnie dodajemy ser, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać soli. 

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ze szpinaku i fety, a na niego pieczarki. Ja ułożyłam szpinak i pieczarki na środku naleśnika, a następnie złożyłam brzegi, tak aby powstał kwadrat, ale można utworzyć z naleśnika dowolny kształt.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...