środa, 15 lipca 2015

kurczak po chińsku :)

Tak jak wielu Polaków lubię to, co w Polsce za kuchnię chińską uchodzi. I nie tylko w Polsce - w większości zachodnich krajów istnieje sobie i dobrze się ma  kuchnia chińska nieznana w Chinach. W sumie nie ma co narzekać, kto lubi  "chińskie" dania może się nimi zajadać w Warszawie, Pradze czy Nowym Jorku, a kto ma ochotę na coś autentycznego, może sobie pojechać do Chin

Jednym z moich ulubionych "chińskich" dań jest stir fry z kurczaka z orzeszkami. Przepis znalazłam na blogu Manger i sama jego autorka przyznaje, że nigdy czegoś takiego nie jadła w Honkongu, gdzie mieszkała w dzieciństwie.

Danie to jest bardzo łagodne i delikatne w smaku, moje dzieci jedzą je bez wybrzydzania. Szybkie do zrobienia - najbardziej pracochłonnym etapem jest krojenie papryki i mięsa. W porównaniu do oryginalnego przepisu z bloga Manger moja wersja ma więcej papryki i orzeszków w stosunku do mięsa (i pewnie ma jeszcze mniej wspólnego z kuchnią chińską). Orzeszki nerkowca z pierwotnej wersji zamieniam najcześciej na orzeszki ziemne. Danie podaję z ryżem, który, jeśli ma być autentyczny powinien być klejący.

I tu muszę zamieścić małą dygresję. Kiedyś czytałam pewną recenzję restauracji chińskiej, w której recenzent skarżył się, że w tej restauracji podano mu ryż, który nie  był sypki tylko klejący. Ów znawca najwyraźniej nie wiedział, że wszędzie tam gdzie ryż jada się pałeczkami, jest on klejący. Kto nie wierzy, niech spróbuje jeść sypki ryż pałeczkami.

Jeśli ten stir fry przypadnie wam do gustu koniecznie spróbujcie tego imbirowego kurczaka po japońsku (mają podobne profile smakowe). W końcu Japonia leży całkiem blisko Chin...



STIR FRY Z KURCZAKA, PAPRYKI I ORZESZKÓW
oryginalny przepis z bloga Manger tutaj

  • 2 małe piersi z kurczaka (ok. 500 g), pokrojone na kwadraty o boku 1 cm
  • 1,5 czerwonej papryki pokrojonej na kwadraty o boku 1 cm
  • 1 średnia cebula, grubo pokrojona
  • 70 g orzeszków nerkowca lub ziemnych (najlepiej nieprażonych)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
sos:
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta chilli (opcjonalnie, ja go nigdy nie dodawałam)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 4 łyżeczkach wody
Najpierw przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i odstawiamy na bok.

Uwaga: dania typu stir fry smażymy zawsze krótko i na dużym ogniu.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka. Gdy kurczak się usmaży przekładamy go do miski. Na patelnię lub wok dodajemy nieco oleju i podsmażamy orzeszki, aż będą złote (ok. 3-4 minut). Przy orzeszkach trzeba bardzo uważać z czasem ich smażenia, bo mają nieprzyjemną tendencję do przypalania się (przynajmniej w moim przypadku). Odstawiamy je na bok. Znowu dodajemy oleju, rozgrzewamy go i dodajemy cebulę. Smażymy 3 - 4 minuty, dorzucamy paprykę i czosnek i smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej sos, mieszamy a następnie dorzucamy kurczaka i orzeszki. Cały czas mieszając smażymy jeszcze ok. 4 minut aż sos nieco zgęstnieje. Zmniejszamy gaz i na sam koniec, dla uzyskania apetycznego połysku, wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy. Danie podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...