czwartek, 2 lipca 2015

surówka z młodej kapusty z orzeszkami ziemnymi i sezamem

Gdy już nasycimy się młodą kapustą gotowaną z masłem i koperkiem. Gdy nieco nam sie znudzi zwykła surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku. Gdy mamy ochotę na smaki nieco bardziej egzotyczne.



SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I SEZAMEM


  • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 700 g), poszatkowana na cienkie paski
  • 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych prażonych i solonych, pokrojonych na grube kawałki
  • 3 łyżki ziaren sezamu, podprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny lub do smaku
  • ok. 1 łyżeczki soli, lub do smaku
  • 1/2 szklanki liści kolendry, drobno posiekanych
  • opcjonalnie: 1 papryczka chilli
Mieszamy wszystkie składniki sałatki i zostawiamy na chwilę do przegrezyzienia sie smaków. Sałatkę przyrządzamy na chwilę przed spożyciem - jeśli przechowujemy ją dłużej orzechy nasiąkają wilgocią i nie są chrupkie. 

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...