sobota, 11 lipca 2015

warzywa w sosie jogurtowym

Wiosną i latem mam tendencję do kupowania zbyt dużej ilości młodych warzyw i owoców. Wyglądają tak świeżo, mienią się kolorami i kuszą zapachem, że po prostu nie mogę się oprzeć. Upycham je potem w lodówce, wystawiam na balkon i staję na głowie, żeby je zjeść, zanim się zepsują. Jakiś czas temu wpadłam na pomysł ugotowania ugotowania niebaczenie kupionych warzyw w sosie jogurtowym i to był strzał w dziesiątkę. Często przyrządzam to danie na kolację, wykorzystując różne warzywa - kawałki kalafiora i brokułów, podgotowaną fasolkę szparagową, bób, pieczarki, zblanszowany szpinak (dodaję go już do gotowego dania), pory itd. Niektóre kombinacje warzyw są lepsze, inne mniej udane, ale zawsze zjadamy całe danie. Dodaję sporo czosnku, bo to w zasadzie jedyna przyprawa tego sosu. Nie trzeba więcej, bo smak temu daniu nadają różnorodne warzywa. 



WARZYWA W SOSIE JOGURTOWYM


  • 2 cukinie, pokrojone w półksiężyce
  • 3 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w nieduże kwadraty
  • 2 małe cebule, pokrojone w piórka
  • 1,5 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 3 - 4 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

W garnku o grubym dnie lub na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju lub oliwy. Na średnim ogniu podsmażamy warzywa - najpierw marchew i cebulę, potem dorzucamy paprykę, a na samym końcu dodajemy cukinię. Jeśli wszystkie warzywa nie mieszczą się w jednej warstwie w garnku lub na patelni podsmażamy je partiami. Następnie zalewamy warzywa ok. 1/3 szklanki wody, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa do pożądanego stopnia miękkości. Będzie to trwać ok 10 - 15 minut, ale dużo zależy od tego, jak grubo pokroimy warzywa, no i oczywiście od naszych osobistych upodobań. Od czasu do czasu sprawdzamy czy nie trzeba dodać jeszcze wody.

W osobnym naczyniu mieszamy, jogurt, mąkę, sól, pieprz, czosnek i ser. Zdejmujemy pokrywkę z garnka z warzywami, zwiększamy ogień i wlewamy zawartość naczynia z jogurtem. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy gaz, sprawdzamy czy nie trzeba dodać przypraw lub czosnku. 

Podajemy z ryżem, chlebkami pita lub naan albo z młodymi ziemniakami, najlepiej podsmażonymi. Przed podaniem danie posypujemy, pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem albo mieszanką tych ziół.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...