niedziela, 23 sierpnia 2015

ciasto ucierane z wiśniami z nutą amaretto

Klasyka gatunku: wiśnie i amaretto. Odkąd odkryłam ekstrakt migdałowy zastępuję nim amaretto we wszystkich moich przepisach z zastosowaniem tego likieru. Tak jest taniej i prościej. Ekstrakt migdałowy jest raczej drogi, ale bardzo intensywny w smaku, w związku z czym używamy go w małych ilościach i summa summarum wychodzi taniej niż likier amaretto. 
A wracając do ciasta - jeśli nie macie wiśni, możecie przygotować to ciasto bez nich, za to z dodatkiem skórki otartej z dwóch małych cytryn. Połączenie skórki cytrynowej i ekstraktu migdałowego jest równie udane jak połączenie amaretto i wiśni.  






CIASTO UCIERANE Z WIŚNIAMI Z NUTĄ AMARETTO
przepis na tortownicę o średnicy ok. 22 cm
na podstawie tego przepisu

  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru
  • 4 jajka M w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 500 g wiśni (+ 2 łyżki cukru)
  • 50 g płatków migdałowych do posypania wierzchu
Wiśnie drylujemy, zasypujemy 2 łyżkami cukru i zostawiamy na ok. 15 minut, aby odciekł z nich sok.
W misce ubijamy mikserem masło z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijamy kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt migdałowy i mleko. Dokładnie mieszamy.

Wiśnie przekładamy na sitko i czekamy aż spłynie z nich sok. Możemy delikatnie przycisnąć je łyżką lub ręką, aby szybciej pozbyć się soku.
Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Staramy się, żeby w trakcie mieszania puściły jak najmniej soku, żeby nie zabarwił ciasta, bo stanie się ono sino-fioletowe.

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wygładzamy je łyżką (wypukłą stroną) zanurzoną w ciepłej wodzie. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i delikatnie dociskamy je ręką do ciasta, aby się lepiej trzymały.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 - 50 minut lub do suchego patyczka. 



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...