czwartek, 20 sierpnia 2015

risotto z pieczoną papryką

Upały nieco zelżały, więc powoli wracam do gotowania. Oto czym raczę się ostatnio.






RISOTTO Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
przepis na 2 małe porcje
na podstawie tego przepisu
  • 150 g ryżu do risotto (np. arborio, carnaroli)
  • ok. 1 litr bulionu drobiowego (bulion musi być cały czas bardzo gorący)
  • 1/3 - 1/2 szklanki białego wina (w temperaturze pokojowej)
  • 1 czerwona papryka, upieczona*
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona,
  • 1 duży ząbek czosnku, roztarty na pastę
  • ok. 4 łyżek przecieru pomidorowego 
  • 35 g parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 50 g masła
  • oliwa
Na patelnię wlewamy 4 - 5 łyżek oliwy i podgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ok 5 min., aż stanie się szklista. Następnie dodajemy ryż i mieszamy dokładnie, tak aby każde ziarenko było pokryte oliwą. Smażymy ok 2 - 3 minut (nie wolno przypalić ryżu). Wlewamy wino, cały czas mieszając ryż, aż większość wina odparuje. Dolewamy jedną chochlę bulionu i czekamy aż się wchłonie. Następnie dolewamy kolejną chochlę i gdy płyn się wchłonie, dolewamy kolejną itd. Gdy zużyjemy ok pół litra bulionu, a ryż będzie już częściowo ugotowany, dodajemy pokrojoną paprykę. Gotujemy dalej, cały czas dolewając po jednej chochli bulionu i mieszając risotto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz czosnek. Gdy ryż będzie już miękki (ale nie rozgotowany), zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy masło i parmezan i energicznie mieszamy, żeby ser i masło się rozpuściły. Risotto powinno mieć dosyć luźną konsystencję - ziarna ryżu powinny być posklejane kremowym sosem, ale oczywiście nie powinno wyjść "zupowate". To moje na zdjęciu wyszło nieco zbyt rzadkie. Risotto podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane natką pietruszki. 

*Paprykę wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na najwyższą półkę i opiekamy aż staną się lekko czarne (około 10 - 15 minut). Obracamy na stronę, która się jeszcze nie opiekła i pieczemy tak długo, aż cała papryka będzie równomiernie zrumieniona. Możemy również opiekać papryki na patelni grillowej obracając je od czasu do czasu. Jeśli pieczemy paprykę w w piekarniku możemy przygotować ją dzień wcześniej, np. przy okazji pieczenia czegoś innego. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego worka, szczelnie zamykamy i zostawiamy do ostygnięcia. paprykę można również zawinąć w folię aluminiową. Następnie obieramy je ze skórki, która powinna zejść bez problemu. 


Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

  1. Proste i pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...