sobota, 8 sierpnia 2015

sorbet z czarnych porzeczek

Sorbet porzeczkowy - niezwykle intensywny w smaku i bardzo kwaśny, to rzecz tylko dla poszukujących mocnych wrażeń. Na szczęście dodatek dużej ilości bitej śmietany albo towarzystwo lodów waniliowych sprawia, że sorbet łagodnieje i staje się odpowiedni dla przeciętnego zjadacza deserów. Z podanego przepisu wychodzi niewiele, ok. 350 ml lodów, ale ich smak jest tak mocny i skondensowany, że ta ilość jest w zupełności wystarczająca na ok. 4 porcje.
Gdyby nie fakt, że wyrażenie eksplozja smaku stało się tak powszechne, że już nic tak naprawdę nie znaczy, na pewno użyłabym go do opisania tych lodów. One naprawdę
eksplodują smakiem.





SORBET Z CZARNYCH PORZECZEK
przepis z użyciem maszynki do lodów

  • 500 g czarnych porzeczek, umytych i obranych z gałązek
  • 150 - 200 g cukru
  • 150 ml wody
W garnku umieszczamy porzeczki, cukier i wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut, aż owoce puszczą cały sok. Zawartość garnka umieszczamy na durszlaku i czekamy, aż ścieknie cały płyn. Mocna dociskamy porzeczki łyżką, żeby spłynął cały sok - masa nie musi być klarowna. Płyn, który pozostanie, będzie raczej gęsty. Chłodzimy go i dalej postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta maszynki do lodów. 

2 komentarze:

  1. Ten kolor...jestem po wrażeniem! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...