poniedziałek, 7 września 2015

bakłażany w pomidorach ze szpinakiem, fetą i orzechami

Dziś chciałam zaprezentować bakłażany w pomidorach, którymi można zadowolić przedstawicieli różnych opcji światopoglądowych: wegetarian, wegan, mięsożerców a nawet  Włochów . 
Oto bakłażany w kilku odsłonach:

1. Najprościej, i według mnie najsmaczniej, jest wtedy, gdy jemy je same, tylko z dodatkiem bagietki lub innego pieczywa. 

2. Aby zrobić z nich (chyba pełnowartościowy) wegetariański posiłek, wystarczy dorzucić nieco ciecierzycy  - około 200 g, i podać  z ryżem lub kaszą. 

3. Aby zrobić z nich (chyba pełnowartościowy) wegański posiłek, wystarczy wyrzucić fetę, a dodać ciecierzycę.

4. Jeśli chcemy poczęstować nimi mięsożerców, zaserwujmy je jako dodatek do grillowanych mięs. 

5. I, last but not least -  jeśli mamy ochotę na makaron, wystarczy wymieszać go z tymi bakłażanami - można pominąć fetę i orzechy. Otrzymamy wtedy danie zbliżone do pasty alla norma

Jednym słowem mamy tu do czynienia z wielozadaniową potrawką z bakłażanów. 





BAKŁAŻAN W POMIDORACH ZE SZPINAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI

  • 3 małe bakłażany (u mnie 750 g ), pokrojone w kostkę o boku ok. 1 cm
  • 500 g pomidorów (4-5 sztuk)
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • niewielki kawałek chilli, drobno posiekany
  • 150 - 200 g sera feta, 
  • 150 g świeżego szpinaku
  • garść orzechów laskowych, najlepiej podprażonych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia
  • natka pietruszki do podania
Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórek i kroimy w dużą kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, a następnie wrzucamy partiami bakłażany i smażymy je, aż się zezłocą. Pod koniec smażenia ostatniej partii, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze chwilę (1 - 2 minuty). Następnie dodajemy pomidory i sól. Dusimy pod przykryciem około 7 - 10 minut, aż pomidory puszczą sok, ale ciągle pozostaną nierozgotowane kawałki. Dodajemy szpinak - jeśli liście są bardzo duże ,możemy porwać je dłońmi na mniejsze kawałki. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość tylko do momentu, aż szpinak zwiędnie - nie rozgotowujemy go! Ściągamy pokrywkę, a danie posypujemy pokruszonym serem feta, orzechami laskowymi i pietruszką.

Wegetariański obiad V



Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :) Z chęcią wypróbuję i przy okazji zapraszam do udziału w akcji wege obiad ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie. Uwielbiam bakłażana. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...