poniedziałek, 14 września 2015

błyskawiczne ciastka z masła z nerkowców (bez mąki)

No i jak tu się zdrowo odżywiać, gdy tę sałatkę (przepyszną zresztą) robi się lekko licząc pół godziny, a te ciasteczka jedyne pięć minut (nie licząc pieczenia). A na dodatek wychodzą idealne - chrupkie z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. Pachną nerkowcami i mają bardzo dużo kawałków czekolady. Wyszły nawet pomimo tego, że zapomniałam dodać do nich sody oczyszczonej. 






BŁYSKAWICZNE CIASTKA Z MASŁA Z NERKOWCÓW (BEZ MĄKI)
przepis na 12 sztuk

  • 180 g masła z nerkowców
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na grube kawałki (kroimy 1 kostkę na 4 części) lub groszków czekoladowych
  • 1 jajko S/M
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (pominęłam)
W misce lekko roztrzepujemy jajko z cukrem i solą. Dodajemy masło z nerkowców i sodę, mieszamy i dodajemy czekoladę. Ciasto będzie miało raczej miękką konsystencję. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 12 kulek ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 10 - 15 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Po 10 minutach sprawdzamy czy ciastka się upiekły - mają być tylko lekko brązowe na brzegach, mogą wyglądać na lekko niedopieczone - gdy wystygną jeszcze stwardnieją. 

5 komentarzy:

  1. Pysznie!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie fantastyczne, choć pomyliłam cukier z czekoladą i z rozpędu wsypałam do jajka 100g :) Następnym razem wypróbuję dokładnie wg przepisu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...