niedziela, 6 września 2015

ciasto z białą czekoladą i śliwkami

Miało być ciasto z karmelizowaną białą czekoladą i śliwkami...

Gdy tylko pomyślałam karmelizowana biała czekolada odczuwałam błogość, a w wyobraźni rozkoszowałam się nieziemskim smakiem karmelizowanej białej czekolady. 
Niestety wyobrażenia przerosły rzeczywistość.

Karmelizowana biała czekolada, wbrew swej nazwie, to nic ciekawego, a dodana do placka niewiele różni się od zwykłej białej czekolady. Owszem, posmak ciasta jest nieco inny, ale moim zdaniem nie ma sensu tracić czasu na karmelizowanie czekolady, bo efekt końcowy nie jest wart wysiłku.

Tym razem upiekłam to samo ciasto, ale ze zwykłą białą czekoladą. Wprowadziłam modyfikacje do oryginalnego przepisu - znacznie zmniejszyłam ilość cukru, a do ciasta dodałam gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową, bo biała czekolada, karmelizowana czy nie, daje nieco mdły, płaski smak. 
Samo ciasto ma półkruchą strukturę, nie jest miękkie i wilgotne. Mnie to odpowiada, stanowi przyjemny kontrast z miękkimi śliwkami. 




CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI
na dużą blachę o wymiarach ok. 22 cm na 32 cm
na podstawie tego przepisu

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g białej czekolady
  • 3 jajka L
  • 120 g cukru
  • 450 g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo startej muszkatołowej; jeśli mamy mieloną trzeba dać jej  więcej - 1,5 do 2 łyżeczek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 małej pomarańczy
  • 400 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na połówki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę lub drugi garnek, tak aby dno nie dotykało powierzchni wody. Do miski wrzucamy czekoladę połamaną na kostki i czekamy, aż para z wody gotującej się w garnku na dole rozpuści czekoladę. Zakręcamy gaz i zostawiamy do lekkiego wystudzenia (nie studzimy jej długo, bo zrobi się znowu twarda).

W dużej misce za pomocą miksera ucieramy masło, aż nabierze konsystencji kremu. Dodajemy cukier, a następnie po kolei 3 jajka. Każde kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
Dodajemy czekoladę i skórkę pomarańczową, a potem mąkę wymieszaną z solą i gałką muszkatołową. Dobrze mieszamy, następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wygładzamy za pomocą wypukłej strony łyżki zanurzonej w ciepłej wodzie. Na tak przygotowanym wierzchu układamy gęsto śliwki stroną, gdzie była pestka, do góry. Śliwki dociskamy lekko dłonią do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 - 45 min. lub do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...