sobota, 26 września 2015

We Wrocławiu w dzień targowy...

...kupuję zdecydowanie za dużo.















WRZEŚNIOWA POTRAWKA Z FASOLI

  • 500 g świeżej fasoli Piękny Jaś
  • 2 średnie cebule, pokrojone w piórka
  • 2 antonówki, obrane ze skórki i pokrojone w plastry
  • 4 pieczone papryki*, pocięte w kawałki na jeden kęs
  • 3 pomidory malinowe
  • świeże chilli, do smaku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki siemienia lnianego niemielonego
  • 2 łyżeczki kozieradki (mielonej)
  • sól do smaku
  • młode orzechy laskowe, świeżo wyłuskane (około 2 garści), grubo pokrojone
  • olej lniany (opcjonalnie)
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
Fasolę płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 1 godziny do miękkości. Następnie fasolę odcedzamy i obieramy z cienkich łusek.

Pomidory nacinamy na wierzchu na krzyż i sparzamy wrzącą wodą. Obieramy ze skórek  i kroimy w duże kawałki. Zachowujemy sok i dodajemy go do potrawki wraz z kawałkami pomidorów.

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i chilli i smażymy, aż cebula stanie się przezroczysta, ok. 5 minut. Dodajemy siemię lniane i zalewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy sól i kozieradkę, a następnie fasolę, antonówki, paprykę i pomidory. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż smaki się lekko przegryzą, a jabłka nieco zmiękną. Nie gotujemy za długo, bo potrawka zamieni się w papkę. Po nałożeniu na talerz danie polewamy 1 łyżką oleju lnianego (w sumie bardziej dla zdrowia, bo jego smak ginie), posypujemy orzechami i ewentualnie kilkoma listkami tymianku. Podajemy z kaszą, ryżem lub chlebkami typu chapati czy naan. 

*Paprykę wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na najwyższą półkę i opiekamy aż staną się lekko czarne (około 10 - 15 minut). Obracamy na stronę, która się jeszcze nie opiekła i pieczemy tak długo, aż cała papryka będzie równomiernie zrumieniona. Możemy również opiekać papryki na patelni grillowej obracając je od czasu do czasu. Jeśli pieczemy paprykę w w piekarniku możemy przygotować ją dzień wcześniej, np. przy okazji pieczenia czegoś innego. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego worka, szczelnie zamykamy i zostawiamy do ostygnięcia. Paprykę można również zawinąć w folię aluminiową. Następnie obieramy je ze skórki, która powinna zejść bez problemu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...