piątek, 11 września 2015

zupa pomidorowa ze skórką parmezanu

Dodatek skórki z parmezanu do zupy z ciecierzycy okazał się na tyle dobry, że zdecydowałam się dodać ją również do innych zup (z cukinii, kalafiorowej, z fasolki szparagowej, itd). 
W sezonie pomidorowym wrzuciłam ją również do garnka z pomidorówką i zaskoczenia nie było - pomidory i parmezan świetnie razem zagrały. Do garnka wrzuciłam również świeże oregano, ale jego smak gdzieś wyparował w trakcie gotowania. Zdecydowałam się więc posypać ugotowaną zupę świeżymi listkami i tym razem aromat tego zioła był wyraźnie wyczuwalny. Żeby było jeszcze lepiej, dorzuciłam podprażone orzechy włoskie i było już idealnie. 




ZUPA POMIDOROWA ZE SKÓRKĄ PARMEZANU

  • 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepszych jakie uda się zdobyć
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • ok. 1 1/2 szklanki wody 
  • skórka z parmezanu (jaka pozostanie z przeciętnego "klinka" parmezanu)
  • oliwa
  • sól
  • do podania: listki świeżego oregano, uprażone i posiekane orzechy włoskie, ewentualnie strużyny parmezanu
Pomidory nacinamy na wierzchołku na krzyż, sparzamy gorącą woda i obieramy ze skórek. Kroimy na drobne kawałki. 

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min., aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. Dodajemy pomidory, wlewamy wodę, solimy do smaku i dodajemy skórkę z parmezanu. Gotujemy pod przykryciem na małym/ średnim ogniu ok. 10 - 15 minut, Im bardziej dojrzałe pomidory, tym szybciej się ugotują. Następnie wyciągamy skórkę z parmezanu, przelewamy zupę do blendera i miksujemy na krem. Jeśli będzie zbyt kwaśna, możemy dodać odrobinę cukru. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt wodnista, możemy dodać nieco startego parmezanu lub śmietany. 
Podajemy posypaną świeżym oregano i orzechami włoskimi. Ja najbardziej lubię jeść ją samą, ale można ją podać z małymi grzankami.

Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Pomidorowa z parmezanem i orzechami? To musi być coś pysznego :D
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Pora na pomidora" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nowa odsłona tradycyjnej pomidorówki:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...