środa, 14 października 2015

burgery z halloumi, pesto z kolendry i pastą z awokado

Przepyszne burgery, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Pesto z kolendry i pastę z awokado można przygotwać dzień wcześniej. Zamiast halloumi można użyć burgerów mięsnych lub wegetariańskich, np. takich lub takich.





BURGERY Z HALLOUMI

  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 2 bułki  (u mnie razowe)
  • warzywa (u mnie: pomidor, czerwona cebula i czarne oliwki)


PESTO Z KOLENDRY

  • 2 duże pęczki kolendry
  • 40 g orzeszków ziemnych lub nerkowca
  • 1 ząbek czosnku, roztartego na pastę
  • 50 ml oleju ryżowego (lub innego neutralnego w smaku)
  • 1 - 2 łyżki oleju sezamowego
  • chilli do smaku
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny (opcjonalnie)
  • sól
Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na niezbyt gładką masę. Gdyby pesto było zbyt gęste, można dolać nieco wody lub oleju.


PASTA  Z AWOKADO
  • 1 miękkie awokado
  • 1 ząbek czosnku, roztarty na pastę
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Awokado rozgniatamy widelcem na papkę (mogą zostać w niej małe grudki). Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. 


Ser halloumi kroimy w plastry, tak aby pasowały wielkością do bułki i smażymy je z dwóch stron na patelni grillowej. 
Bułkę przekrawamy na dwie części - spód smarujemy pastą z awokado, następnie nakładamy grillowane halloumi, na ser kładziemy kilka plasterków warzyw, a całość polewamy obficie pesto kolendrowym. Przykrywamy drugą połową bułki. Podajemy z frytkami i surówką. 


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...