sobota, 24 października 2015

sałatka z pieczoną dynią, imbirowym pęczakiem i dressingiem tahini

Ta sałatka podobnie jak poprzednia, którą prezentowałam na blogu, jest nieco pracochłonna, ale jej smak w pełni wynagradza trudy jej przygotowania. Pełno w niej różnych smaków - imbiru, kolendry, oliwy, czosnku, tahini; słodycz daktyli i dyni zostaje przyjemnie przełamana sokiem cytrynowym i berberysem. Mamy też kontrasty różnych faktur - chrupkie migdały, mięciutkie daktyle, jędrna papryka i sprężysty pęczak. Sałatka naprawdę warta polecenia!






SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, IMBIROWYM PĘCZAKIEM I DRESSINGIEM TAHINI


  • 300 g surowej dyni, pokrojonej w plastry, o grubości ok 1 cm
  • 100 g szpinaku baby
  • 1 mała czerwona papryka, pocięta w małe paski
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • 40 g migdałów (jedna dużo garść), podprażonych i grubo posiekanych
  • garść świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • garść szczypiorku, grubo pokrojonego
  • 4 świeże daktyle (mogą być suszone, namoczone w wodzie), pokrojone na 4 części
  • 2 łyżeczki berberysu (opcjonalnie)
  • 4 małe ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce o małych oczkach
  • sól
  • 1 łyżka tahini

Dynia: Pociętą w plastry dynię układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W misce mieszamy łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i sól - powstałą mieszanką smarujemy plastry dyni. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15 - 20 min., aż dynia będzie upieczona, ale nie będzie się rozpadać. Dynia powinna mieć kwaskowy posmak, jeśli nie będzie on zbyt wyraźny, to po upieczeniu dodatkowo skrapiamy dynię sokiem z cytryny.

Pęczak: Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i imbir i smażymy na minimalnym ogniu. W zasadzie imbir i czosnek powinien się bardziej w tej oliwie gotować niż smażyć. Gdy czosnek zrobi się miękki (nie może zbrązowieć), dodajemy zawartość patelni (razem z olejem) do ugotowanego pęczaku i dokładnie mieszamy. Pęczak można dodatkowo posolić. 

Szpinak i papryka: W misce umieszczamy szpinak i paprykęDo małego słoika wlewamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę wody oraz dodajemy 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki cukru. Słoik zakręcamy i chwilę potrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają i utworzy się gładka emulsja. Takim dressingiem polewamy szpinak i paprykę i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).

Dressing tahini: W małym słoiku mieszamy po 1 łyżce tahini, wody i soku z cytryny oraz 2 łyżki oliwy. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aż utworzy się gładki dressing. 

Na talerzu układamy szpinak i paprykę, na to wykładamy pęczak i posypujemy daktylami i berberysem. Następnie ozdobnie układamy plastry pieczonej dyni, polewamy dressingiem tahini, a całość posypujemy kolendrą, szczypiorkiem i migdałami. 


Sposób na dynię 2015




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...